Insekter i litteratur och konst

Karte laden ....

Tag und Uhrzeit
Dag(ar) - 10 Aug 25
14:00 - 15:00

Platz
Konsthall Norra Kvarken

Kategorien


Insekter i litteratur och konst

Anders Nilsson, bosatt i Mullsjö, Nordmaling, docent i biologi och redaktör för Norrlands entomologiska förenings tidskrift Skörvnöpparn, föreläser här om insekter i litteraturen och konsten. En litteraturkunnig, vetgirig och fritänkande forskare, som fått 9 nya insektsarter uppkallade efter sig. Fika finns till försäljning efter föredraget.

Inträdeskostnad: Medlemmar i Konsthall Norra Kvarkens vänner: Fritt inträde. Övriga vuxna deltagare: 100 kr per person.

Se närmare info och program på www.konsthallnorrakvarken.com

Anders Nilsson om sin föreläsning:

Människor och insekter kan sägas dominera det landlevande djurlivet på planeten Jorden. Då de tillhör varsin huvudstam av djurriket har de utvecklats oberoende av varandra i mer än 700 miljoner år. Människan har med hjälp av sin individuella intelligens vid sidan av den biologiska evolutionen lagt till en kulturell evolution, som är väsentligt mycket mer snabbverkande. Insekter som gaddsteklar och termiter har utvecklat en mycket speciell form av socialt liv karakteriserat av en slags kollektiv intelligens. Man kan fundera på möjligheterna till kommunikation mellan dessa båda mycket speciella livsformer.

Entomologin, den del av zoologin som tillägnats insekterna, har tyvärr mest studerat döda insekter och bland annat byggt upp enorma samlingar av lik för att katalogisera insekternas enorma mångfald. I modern tid kompletterade med DNA-databaser.

Under 1900-talet har insekterna från att betraktas främst som skadedjur tilldelats nya roller inom naturvård som utgörande en mycket stor del av den biologiska mångfald som måste skyddas från människans omfattande omdaning av planeten. Men även ekologernas mångfaldsinriktade forskning bygger till stora delar på ett massivt dödande av insekter i sinnrika fällor av olika slag.

En mer positiv bild av insekterna som viktiga pollinerare har under senare tid även växt fram med koppling till trädgårdsodling. Larm om insekternas dramatiska minskning i olika delar av världen skapar oro. Odling av utvalda insekter för att omvandla deras höga proteininnehåll till mänsklig föda är en annan snabbt framväxande verksamhet som påverkar relationen mellan människa och insekt. Människans relation till insekterna har även formats av populärkulturen, främst via skräckfilmer och barnböcker.

Frågan jag nu ställer mig är om och hur litteraturen kan erbjuda alternativa perspektiv på insekterna med möjlighet att fördjupa människans något problematiska relation till dessa så framgångsrika men för oss så annorlunda djur. Författare vars texter jag hämtar näring från omfattar bland annat Ann Margret Dahlquist-Ljungberg, Harry Martinson, Thomas Tidholm och Clarice Lispector.

de_DEDeutsch