Följ med på ett matäventyr

I sommar kan du följa med på en digital matresa genom Umeåregionens landsbygd. Det är kommunerna Nordmaling, Bjurholm, Vännäs och Vindel som står bakom idén till ”Utanför stan” som ska visa upp spännande besöksmål och bjuda på inspiration för matlagning utomhus.

Om Alfred

Ålder: 26
Kommer från: Skövde, men bor i Umeå med sambo och hunden Rut
Jobbar som: Digital producent på Chillimedia
Favoritmat att laga utomhus: Klämmackor – ”det är gott”
Gillar att göra på semestern: Åka till fjällen och vandra, fiska
Övrig kuriosa: Gillar gamla mopeder

Om Rut

Ålder: 6 månader
Ras: Dvärgtax/kanintax
Kommer från: Obbola och Tavelfjärdens kennel
Jobbar som: Sidekick till Alfred och som ”modell”
Favoritmat: Allt som inte är hundmat är intressant

I nio avsnitt ska Alfred och hunden Rut åka runt i sin hemma-renoverade husbil och visa upp vackra platser utanför Umeå, eller ”Utanför stan” som programserien kommer att heta. Utflyktsmålen kommer att vara från kommunerna Vännäs, Vindeln, Bjurholm och Nordmaling och i avsnitten kan det även dyka upp lokala gäster, som till exempel företagare, eller matintresserade kommunbor.

– Det är ett riktigt toppenuppdrag att få jobba med någonting som också är ett intresse på fritiden, säger Alfred. Det finns många vackra och även lite udda ställen häromkring i kommunerna och flera platser har jag inte besökt ännu. I Vindeln ska vi till exempel på bäversafari med Aurora Borealis. Att få visa upp det tillsammans med Rut, åka runt i vår lilla husbil och samtidigt få träffa intressanta och trevliga människor i området känns väldigt roligt.

Alfred är en van naturbesökare och friluftsentusiast och känner till Västerbottens län ganska bra, men närmare kusten har besöken inte varit så många fram tills nu. Han är också van att laga mat utomhus samt har en bakgrund inom restaurang där matintresset växte fram och där vikten av bra råvaror haft stort fokus.

– Det har blivit en del vandring i fjällen främst och mer mot inlandet, men också i Europa. I och med att vi vandrat mycket med familjen har just utomhusmatlagning varit en del av mitt liv länge. I den här programserien hoppas jag att vi ska kunna lyfta också enkelheten i den här typen av utflykter, inspirera fler att ta sig ut – och laga mat!

Missa inte det första avsnittet som kommer ut under dagen den 17 juni! I det första avsnittet besöker Alfred och Rut Selsberget i Vännäs kommun där de möter upp Max Brändström Nyström som bland annat driver Instagramkontot ”@varaute”.

Du kan följa resan på Visit Umeås Youtube-kanal, eller här på visitnordmaling där vi kommer att lägga upp avsnitten från Nordmaling. Vi kommer också att påminna om avsnitten via våra sociala kanaler på facebook och instagram.

Till VisitUmeås youtubekanal

Text: Sofia Tjärnström, Vännäs kommun
Bild: Chillimedia

sv_SESvenska